PREMIèRE  

De documentaire We noemden hem krielkip gaat zaterdag 11 september in première tijdens Film by the Sea in Vlissingen. 

‘We noemden hem krielkip’ (45 minuten) gaat over Dennis de Groot, een jongen uit de klas van Mercy Kamermans, die de documentaire samen met Eric Holm maakte.  

 

Dennis werd op de basisschool in Vlissingen gepest en was een buitenbeentje. Mercy zag hem na groep acht (1989) nooit meer. Dennis maakte in 1998 een einde aan zijn leven. Hij was pas 21 jaar. 

Mercy hoorde dat pas jaren later en heeft zich sinds die tijd regelmatig afgevraagd of het pesten een rol gespeeld heeft bij zijn besluit om uit het leven te stappen. Deze vraag vormt de basis voor de documentaire.  

 

Mark, de broer van Dennis, vertelt in de documentaire wie Dennis was en hoe het hem verging na de basisschool. Ook kan hij antwoord geven op de brandende vraag of het pesten een zaadje plantte voor het verlangen naar de dood. Zijn verhaal bevat niet alleen kommer en kwel. Dennis kende ook mooie momenten, zo genoot hij intens van muziek maken en surfen.  

 

Verschillende oud-klasgenoten, nu veertigers, zijn net als Mercy nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag in hoeverre de basisschoolperiode van Dennis invloed heeft gehad op zijn leven. Ze zijn bereid om te kijken naar de rol die ze zelf hadden in de klas en vertellen wat de zelfmoord van Dennis nu nog met ze doet. 

 

Dat er inderdaad een verband bestaat tussen pesten en suïcide blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Een deskundige van 113 Zelfmoordpreventie vertelt in de documentaire hoe dit precies zit. 

 

VSB-fonds
Holy Moly Media kreeg een financiële bijdrage van het VSB-fonds om de documentaire te realiseren. Het VSB-fonds ondersteunt maatschappelijke initiatieven die impact hebben. De film wil de gevolgen van pesten onder de aandacht brengen en het taboe op zelfmoord doorbreken. Het aantal zelfmoorden in Zeeland ligt hoger dan het landelijk gemiddelde. Met steun van het VSB-fonds heeft Holy Moly Media een scholenproject opgezet om ook jongeren te bereiken.  

 

Scholenproject
Gedurende de Week tegen Pesten van 27 september tot en met 1 oktober wordt de documentaire op verschillende Zeeuwse middelbare scholen vertoond. Duizenden scholieren uit klas 2 en 3 zullen We noemden hem krielkip klassikaal bekijken. Docenten krijgen vooraf ondersteuning van 113 Zelfmoordpreventie om het napraten met leerlingen goed te laten verlopen.