Holy Moly Media Blog

Gepubliceerd op 15 maart 2021 om 09:00

Op een mooie zomeravond in 2020 kwam het gesprek weer eens op ons vage plan om ooit nog eens een documentaire te maken samen. We werken allebei al vele jaren met plezier als verslaggever bij Omroep Zeeland, maar we zouden wel eens iets willen maken dat langer duurt dan drie minuten. Nieuws is kort en krachtig. Bij een documentaire kun je stiltes laten vallen en meer de diepte in.

Een documentaire willen maken is één, een goed idee is twee. Onverwacht snel kwam dat idee door een bericht op Facebook dat viral ging.

Het was een bericht van iemand die schreef dat hij contact had gezocht met een klasgenoot die vroeger gepest werd. Hij had zijn excuses aangeboden en dat stelde de persoon in kwestie erg op prijs.

Dat deed me direct aan Dennis denken. En klasgenootje van de basisschool. Ook hij werd gepest en was een buitenbeentje. Ik zag Dennis na groep acht (1989) nooit meer. Hij pleegde in 1998 zelfmoord. Hij was pas 21 jaar.

Ik hoorde dat pas jaren later en heb me sinds die tijd regelmatig afgevraagd of het pesten een rol gespeeld heeft in zijn besluit om uit het leven te stappen. Deze vraag vormt de basis voor de documentaire. 

Inmiddels hebben we drie van de tien opnamedagen achter de rug. De weg naar de opnames toe was spannend, soms hobbelend maar vooral uitdagend en erg leuk!

Eric houdt zich vooral bezig met beeld en montage. We hebben een mooie camera aangeschaft die hij natuurlijk helemaal moest leren kennen. De afgelopen maanden heeft hij honderden tutorials bekeken en in de praktijk flink geoefend. 

Ik hou me vooral bezig met de inhoud en de productie. Dat proces begon met researchen. Op zoek naar familie van Dennis, naar oud-klasgenoten. Stukken lezen over het verband tussen pesten en zelfmoord. De juiste personen voor de documentaire vinden door veel voorgesprekken te voeren. Vervolgens een documentaireplan en scenario schrijven, fondsen werven om een klein budget bij elkaar te verzamelen, filmlocaties zoeken, interview-afspraken inplannen...

Er komt veel kijken bij het maken van een documentaire en we hebben al ontzettend veel geleerd. Hoewel het een serieus onderwerp is, hebben we veel plezier in het maakproces. Het geeft veel voldoening om iets te creëren wat er toe doet en waar anderen misschien iets aan kunnen hebben. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.